Een bezoekje aan het Zwin

Het Zwin is niet alleen een natuurlijke habitat voor verschillende vogels en insecten. Door het unieke krekensysteem en de variëteit aan verschillende biotopen zoals het strand, de duinen, de schorren en de slikken zijn er in het Zwin ook heel wat verschillende zeldzame plantensoorten te vinden.

Wat het Zwin zo uniek maakt als ‘plantentuin’ zijn de schorren. Schorren komen regelmatig bij storm- en/of springvloed in het voor- of najaar volledig onder water t1024px-Disteln_auf_dem_ZwininIe staan. In de zomer daarentegen kan het gebeuren dat deze een hele tijd watervrij zijn. De planten die er dan ook groeien zijn in die zin bijzonder dat ze zowel in het zoute water als in de perioden van droogte kunnen overleven.

Door dit zoute zeewater dat de schorren dagelijks overvloeit, heeft het Zwin een heel eigen en specifieke flora. Planten die het best kunnen overleven in zout water hebben dikke stengels en bladeren waarin ze het water lang kunnen vasthouden. De zeekraal en het klein schorrenkruid zijn voorbeelden van zulke planten. Een ander soort plant die het zoute water goed kan verdragen is bijvoorbeeld de gewone zoutmelde. Deze viltplant heeft een soort schubbetjes op de blaadjes waarmee vermeden wordt dat het vocht te snel verdampt. De meest bijzondere plant in het Zwin is ongetwijfeld de lamsoor. Deze plant is zodanig gebouwd dat ze het teveel aan zout kan afscheiden.

Het Zwin is zowel individueel als georganiseerd (met een gids) te bezoeken. Een wandeling met een gids is bijzonder interessant om meer van de geschiedenis van het Zwin te weten te komen en de bijzondere fauna en flora beter te leren kennen.

Wil je in alle rust genieten van een lange strandwandeling? Geen enkel probleem. Het Zwin beschikt immers over een kustlijn van bijna drie kilometer en neemt je mee door de duinen en de schorren. Zorg wel voor stevig en waterbestendig schoeisel.

Ook bijzonder om te bezoeken in het natuurreservaat is het Kijkcentrum. Hier kan je op een beschutte manier alle vogels spotten die er te zien zijn.

Voor natuurliefhebbers is een bezoekje aan het Zwin meer dan de moeite waard.